Skip to main content
  1. Travel/

Zwarte Woud 2022

·2151 words·11 mins· 0 · 0 · ·
Travel Zwarte Woud
Els & Harry
Author
Els & Harry
Pensionado’s, taking life easy……….

Eigenlijk was het de bedoeling om naar Noorwegen te gaan, maar eerst kwam de operatie van Boelie en vervolgens de reparatie van de camper voor APK; allemaal onvoorziene (hoge) kosten. Dus wat dichter bij huis en minder dure landen. Wij zijn allebei nooit naar het Zwarte Woud in Duitsland geweest dus dat word de bestemming, maar wel via de Ardenne.

Geplande route naar het Zwarte Woud via de Ardenne in Polarsteps:

Route naar Zwarte Woud

Als het goed is, hebben wij straks de route die wij werkelijk gereden hebben via GPS tracking.

Dag 1 03-09-2022 Zeist - Cimetière de Nismes kmstand: 190984 191290 (306km Tot: 306km)

Ulvenhout: Even koffie drinken en honden uitlaten.

image

Chéne Bonnet: Lunch en honden lopen.

image
image

In het dorpje Nismes van onze bestemming voor vandaag waren er festiviteiten aan de gang; wij moesten even wachten:

image

Overnachting bij Cimetière de Nismes, dat tevens een park is, niet alleen een begraafplaats. Heerlijk rustig behalve wat wandelende mensen met soms honden (waar wij overigens weinig last van hadden), een stel kinderen die vonden dat wij een plaatsje op moesten schuiven omdat wij voor hun favoriete heuveltje in de weg stonden. Een langslopende moeder met een kinderwagen heeft daar een einde aan gemaakt; van wat wij konden verstaan behoorde het park aan iedereen en moesten ze maar een andere plekje vinden om hun stuntjes uit te halen op hun fietsjes.

image
image
image
image
image
image
image
image

Dag 2 04-09-2022 Cimetière de Nismes - Dinant kmstand: 191290 191395 (105km Tot: 411km)

Hier vlakbij is een zinkgat, Fondry des Chiens, in een natuurgebied met looproutes van verschillende lengtes en zwaartes. Wij hebben een looproute van ruim 3km genomen, maar dat zijn geen vlakke Nederlandse kilometers; best wel zwaar voor onze senioren ;).

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Dan richting Chimay. Het is duidelijk wat hier gebeurt ;)

image

Nog even langs de Chimay abdij zelf, maar die was helaas gesloten.

image
image

Op de terugweg bij de Chimay shop gestopt, waar wij Chimay bier, Chimay kaas en een nieuwe plakkertje voor de koelkast gekocht hebben.
Even lunchen in de buurt van Chimay:

image
image
image

Camperstop in de buurt van Dinant gevonden met een mooie uitzicht. Een camper was net aan het vertrekken toen wij aankwamen, dus heerlijk alleen.

image
image
image
image
image
image

image

Te mooi om waar te zijn; even later kwam een camper aan, en zoals gewoonlijk redelijk dichtbij ons, maar viel noch mee. Jammer genoeg zijn er van die Engelse imbecielen die pal naast ons komen staan, dus wij naar de overkant vertrekken. Ik weet niet wat deze mensen bezielen, maar het zijn gewoon werkelijk asociale kz, meer kan ik er niets over zeggen.

Wel genieten van Chimay bier en kaas; echt heerlijk.

image
image
image
image
image
image

Dag 3 05-09-2022 Dinant - Neufchâteau kmstand: 191395 191482 (87km Tot:498km)

Op naar Dinant, en wat blijkt; het is de thuisstad van de Abdij van Leffe en de geboorte stad van Adolfe Sax, uitvinder van de saxofoon; toevallig bron van mijn lieveling bier en mijn favoriete blaasinstrument. Binnenrijdend, zie je overal beeldjes van saxofoons; echt overal; op de bruggen, op de pleinen en uiteraard casino. Toevallig gingen wij parkeren, en dat was vlakbij de Leffe Abdij. Jammer genoeg, alleen open of zaterdag en zondag, dus konden wij niet van binnen een kijkje nemen ;(.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Dag 4/5 06-09-2022/07-09-2022 Neufchâteau - Neufchâteau kmstand: 191482 191482 (0km Tot:498km)

Wij hebben een camping gevonden (om water bij te vullen), waar wij helemaal aan het einde van stonden op een ruime plek en niemand in de beurt, langs het riviertje La Semois. Goed weer overdag gehad, maar beide nachten flinke donderbuien gehad en een boom moest het ontgelden bij de tweede donderbui. Goede test voor de waterdichtheid van de camper te testen en gelukkig geen lekkages meer te bespeuren ;).

image
image

image
image
image
image
image
image
image
image
image

Dag 6 08-09-2022 Neufchâteau - Waden kmstand: 191482 191703 (221km Tot:719km)

Verder rijden richting Bouillon; werkelijk een heel mooi gebied van de Ardenne en dan een koffiestop net voor Schengen.

image
image
image
image
image
image

Wat moeite met het vinden van een leuke plekje. Wel een plekje gevonden, maar er waren loslopende honden, dus niet. De volgende plek was te vol met kamperende (Nederlanders), dus naar een plekje dat ons doet denken aan de Kwikstraat buurt.

image
image

Dag 7 08-09-2022 Waden - Koppelroden kmstand: 191703 191896 (193km Tot:912km)

Besloten om de grotere wegen te pakken richting het Zwarte Woud, dus richting Baden-Baden. De route ging wel door een stukje Frankrijk, door het regionale park van de noordelijke Vogezen. Schril contrast tussen Duitsland/Luxembourg; rustiek, heel mooi en wat het meest opvalt, het duidelijk verschil tussen het noordelijke Germaanse en zuidelijker Latijnse cultuur. In Frankrijk even koffie gedronken en de honden uitlaten in de noordelijke Vogezen, welk een prachtig gebied is.

image
image

Even lunchen in de buurt van Baden-Baden

image

De camperstop in Koppelroden, leuk plaatsje aan de rand van het zwarte Woud

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Dag 8 09-09-2022 Kopelroden - Vöhrenbach kmstand: 191896 192013 (117km Tot:1029km)

Vertrokken richting de bekende B500 weg, die begint bij Baden-Baden en tevens door de Zwarte Woud Natuurpark loopt. Wij kwamen een beetje halverwege de natuurpark op de B500. Maar zelfs om daar te komen was het behoorlijk druk op relatief kleine wegen; hartstikke vol met vrachtwagens. Dat voorspelt niet veel goeds. Toen kwamen wij op de B500. Het zou geen B weg moeten zijn, maar is eerder een snelweg. Heel druk, ook heel veel vrachtwagens. Alle parkings behoorlijk vol, dus dachten wij even in een kleine zijweg te parkeren om even de honden te lopen en koffie te drinken. Waren wij net begonnen te lopen met de honden, komt een boswachter aan die ons vroeg om te vertrekken en op een parkeerplaats te staan. Dus moesten wij vertrekken terwijl hij wachtte tot wij weg waren. Even verder een parkeerplaats gevonden en gingen wij lopen met de honden. Dat werd het ook niet; klein stukje gelopen en het enigste wat wij hoorden waren auto’s, vrachtwagens en motoren, niet de rust je zou verwachten van een Natuurpark.
Dus zo snel mogelijk van de B500 af en kleine wegen opgezocht. Die hebben wij gelukkig gevonden. Heerlijk rustig lopen, maar wel een beetje nat geregend.

image

image

image

Gegeten en dan richting de grootste Koekkoeks klok te wereld en de grootste waterval van Duitsland. Wij belande jammer genoeg weer op de B500. Hier was het echt heel druk, alles geregeld met betaald parkeren en natuurlijk betalen om een waterval te zien; niets voor ons. Ik zie ons lopen met Dito en Boelie tussen al die mensen en in de rij staan om een kaartje te kopen. Ik ben eigenlijk een beetje nieuwsgierig hoe dat zou aflopen ;). Camperstop opgezocht een eentje gevonden in Vöhrenbach waar voor de verandering niemand stond. Update: kwam toch een camper laat aan.

image

image

image

image

image

image

image

Dag 9 10-09-2022 Vöhrenbach - Fellering kmstand: 192013 192215 (202km Tot:1231km)

Volgens de weersvoorspelling wordt het regenachtig en dat klopt. Jasjes aan en de honden even lopen, koffie en dan rijden richting Titizee en Feldberg, wat mooier gebieden zouden zijn in het zuiden van het zwarte woud en uiteraard op zoek naar Zwartwalder kirschtorte.

image

Titizee en Feldberg hetzelfde commercieel gedoe. Overal betaald parkeren, hotelroutes, en druk. Dus verder en in Todnau een bakkerij gevonden en twee porties zwartwalder kirschtorte gehaald. Dan op zoek naar een plekje om de taart te verorberen wat enigszins tegenviel. Weer van de grotere weg af en ineens is het heel rustig en eindelijk een plekje gevonden voor koffie en eindelijk de taart opeten, die heel lekker was, en een stukje wandelen.

image

image

image

image

Wij werden de drukte van Duitsland een beetje zat, dus toch richting de Vogezen gegaan. Een paar plekjes bekeken, maar dat was het niet helemaal voor ons. Wij belanden in de buurt van de Grand Ballon die voor ons een beetje bekend terrein is, dus die kant op rijden. Brengt weer herinneringen van rijden met de motor in dit gebied. Heerlijk; bosrijk, bochten, regenachtig. Wij belanden bijna boven op de Grand Ballon, relatief rustig gezien dat het zaterdag avond. Spaghetti klaargemaakt, koffie (en straks een whisky). Het is best wel koud en winderig, ten hoogte van de wolken die over een heuvel vlakbij gedreven worden en dan soms helemaal verdwenen. Mooi natuur.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Dag 10 11-09-2022 Fellering - Gerbépal kmstand: 192215 192306 (91km Tot:1322km)
Met schitterend weer, zelfs voor Els (niet te warm, niet te koud) door de Vogezen gereden. Redelijk veel motoren op de weg (geen wonder) en toch niet druk. Heerlijke wandeling gemaakt met de honden door een bos.

image

image

image

image

image

Dan op zoek naar een camping en gevonden. Niet al te druk aan het einde met directe toegang tot een klein bosje met een beek. Wel mensen rondom, en baby katjes maar weinig last van gehad. Toch niet leuk genoeg om nog een dag te blijven mede door het moeilijk doen over water (zuinig zijn i.v.m. schaarste).

image

image

image

image

image

Dag 11 12-09-2022 Gerbépal - Domrémy-la-Pucell kmstand: 192306 192437 (131km Tot:1453km)

Zoals gezegd, niet echt de ideale camping voor ons dus vertrokken richting noord westen onder Nancy om later richting het groene noorden te nemen richting Ardenne. Onderweg tijdens de lunch een klein ongeluk met de honden. Deur stond open en een vrouw kwam terug van het lopen met haar hond. Dito sprong eruit en ik probeerde het te grijpen, maar dat lukte niet helemaal; hij sleurde mij mee op de grond en wrong zich los en ging voor de hond. Toen kwam Boelie Dito te hulp en gingen zij de hond te lijf. Wij hebben Dito en Boelie uiteindelijk te pakken gekregen en in de camper gestopt. De vrouw, die aardig aan de leeftijd was, was behoorlijk geschrokken, zoals wij ook. Gelukkig waren de vrouw en hond verder ongedeerd; Els een gekneusde pinkje en ik schrammen op armen en benen van het op de grond gesleurd te worden.
Verder richting het westen rijden richting Neufchâteau om een camping te zoeken om de watervoorraad bij te vullen. Een aantal camperstops en een camping bezocht, maar waren niet geschikt. Toen richting het Noorden gereden naar Domrémy-la-Pucell, een municipale camping. Mooi groot open kampgrond met water en stroom voor weinig, en verder bijna helemaal leeg maar inmiddels weten wij wel beter; er komen altijd campers aan, en vandaag geen uitzondering, bijna allemaal met honden. Gelukkig staan wij in het uiterste hoekje en hebben verder niet al te veel last van. Toevallig blijkt Domrémy-la-Pucell ook de geboorteplaats te zijn van Jeanne d’Arc te zijn, dus gaan wij morgen verder kijken.

image

image

image

image

image

Dag 11 13-09-2022 Domrémy-la-Pucel - Domrémy-la-Pucell kmstand: 192437 192437 (0km Tot:1453km)

Vandaag lopend naar de geboortehuis van Jeanne d’Arc, 350m van de camping. De foto’s spreken voor zich. Verder niet veel gedaan. Franse bier van Grimbergen Abbye geprobeerd; in ieder geval kunnen zij niet aan de Belgen tippen, maar niet slecht.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

En natuurlijk het middag dutje:

image

Dag 12 14-09-2022 Domrémy-la-Pucel - Herbeumont kmstand: 192437 192649 (212km Tot:1665km)

Vandaag richting Bastogne via Verdun. Wij verwachten slecht weer, maar eigenlijk was het de hele dag mooi weer. Bij Verdun het monument van niet bekende soldaten even bezocht (er zijn er heel veel monumenten in en rondom Verdun); even gegeten en richting Bastogne en de Ardenne. Blijkt niet al te weel camperstops daar te zijn, dus richting Herbeumont waar een relatief nieuwe camperstop is aangelegd. Was al redelijk druk en moest mij aanmelden voor een pas, in de regen. Even later, zijn er een aantal campers bijgekomen. Maar wij hebben stroom nodig omdat de accu’s het niet echt goed meer doen.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Dag 13 15-09-2022 Herbeumont - Lierneax-Vielsalm kmstand: 192649 192782 (133km Tot:1798km)

Vroeg vertrokken om de honden in het bos te lopen. Mooie plekje gevonden en gelopen. Wij waren net van plan om te vertrekken toen een man met een hond aan kwam lopen. Blijkt dat zijn tent en spullen weggespoeld waren door de regen. Dito wist uit te glippen toen ik de camper inging en ging de hond grijpen, alweer. In de camper gestopt en de man met een flesje water op weg geholpen. Toen richting Rochefort rijden. De omgeving werd al minder en eenmaal aangekomen in Rochefort was het druk en toeristisch, dus besloten wij naar Duboy te rijden, de kleinste stad ter wereld. Dat het heel klein is klopt wel; het is echt heel klein en leuk. Jammer dat het alweer druk en toeristisch is (volgens mij zijn de parkeerplaatsen groter dan de dorp zelf). Gelukkig is de omgeving mooier aan het worden, de Ardennen zoals wij gewend zijn. Camperstop in Vielsalm opgezocht om de nacht door te brengen. Zitten vlak onder Luik, dus word het morgen naar huis rijden.

image

image

image

image

image

image

image

image

Dag 14 16-09-2022 Lierneax-Vielsalm - Zeist kmstand: 192782 193048 (266km Tot:2064km)

Eerst even de honden lopen en dan richting Zeist rijden. Nu wel de snelweg genomen om files te vermeden. In Limburg, in de buurt van Nederweerd de afslag genomen om koffie te drinken langs een kanaal. Daarna nog vlaai en kersen gehaald en dan richting Zeist.

image

image

image

image

image

image

Weer helemaal thuis

image

Onze route is hieronder, een totaal van 2064 km. Het is duidelijk niet het Zwarte Woud reis geworden zoals gepland. Het Belgisch Ardennen is ons zeer goed bevallen, evenals de Vogezen. Het Zwarte Woud viel ons een beetje tegen, evenals het onderste deel van Luxembourg.

image

Related

Griekenland 2022
·2910 words·14 mins· 0 · 0
Travel Griekenland
Na 3 jaar niet echt op vakantie geweest te zijn (Noorwegen ging niet door grote pech met de motor van de camper), besloten dat het tijd werd om eens een keer echt even op vakantie te gaan.
Zweden 2016
·302 words·2 mins· 0 · 0
Travel Zweden
Ons eerste kennismaking met Zweden was in 2016. Hieronder foto’s van deze reis welk ons heel erg bevallen was. Eerste stop in Oeversee, Duitsland. Dan door Denemarken rijden, nagenoeg met geen stop, want de honden mogen niet op Deens grond komen, alleen transit!
Feltsadas Telecaster
·306 words·2 mins· 0 · 0
Guitars Telecaster
Telecaster Het kon natuurlijk niet uitblijven; een nieuwe guitar met single coils, maar natuurlijk niet kopen maar zelf helemaal bouwen van een paar stukken hout en ook nog het zelf wikkelen van de pickups.
Epiphone Les Paul
·386 words·2 mins· 0 · 0
Guitars Les Paul
Begin van 2022 besloten om guitaar weer te leren spelen. Ik had in de jaren seventig kort guitaar gespeeld op een acoustisch guitaar, maar niet echt doorgezet. Ik zou in de niet al te verre toekomst met pensioen gaan en, als het goed is ook reizen met de camper.