Skip to main content
  1. Travel/

Griekenland 2022

·2910 words·14 mins· 0 · 0 · ·
Travel Griekenland
Els & Harry
Author
Els & Harry
Pensionado’s, taking life easy……….

Na 3 jaar niet echt op vakantie geweest te zijn (Noorwegen ging niet door grote pech met de motor van de camper), besloten dat het tijd werd om eens een keer echt even op vakantie te gaan. De tijden van wachten op de telefoon zijn voorbij. Het zou mooi zijn om Denis nog één keer te zien, dus werd het Griekenland.

Geplande route naar Patras, geen ferry in verband met de honden:

Route naar Patras

Voorbereidingen

Voorbereidingen

De gebruikelijke voorbereidingen. Camper vloeistoffen niveaus checken, bandenspanning, water tank en systeem schoonmaken en vullen, stofzuigen, inpakken en checklist aflopen.

Dag 1 07-06-2022 Zeist - Klingenberg am Main Kmstand: 184529 184974 (445km)
Wij zijn eindelijk op vakantie. Camper loopt goed. Troisdorf - lunch en honden lopen in park met kippen en fontein

Park

Selingenstadt - honden lopen in vleermuizenbos
vleermuizen

Overnachting Klingenberg am Main bij Sonja (voor de regen)
Sonja
image
image

Dag 2 08-06-2022 Klingenberg am Main - Bayrischzell Kmstand: 184973 185430 (457km Tot:902km)

Voornamelijk gereden naar de Alpen. Aan het einde van de dag plaats gezocht. Heel mooie plekje gevonden aan een meer, maar veel te druk met wandelende mensen met honden. Niet geschikt voor ons.

image
image

Even lunchen en hondjes uitlaten
image

Avondeten en honden lopen
image

Uiteindelijk een parkeerplaats gaan staan in Bayrischzell voor de nacht.

Dag 3 09-06-2022 Bayrishzel - Radovljiça 185430 185773 (343km Tot:1245km)
Het is even droog: snel even de honden lopen en dan weer rijden.

image
image

Vandaag een heleboel regen de hele dag in de Alpen in Duitsland en Oostenrijk. Geen snelweg genomen, alleen maar kleine wegen gereden; werkelijk een schitterende omgeving.
Slovenië gehaald en een camping aan een riviertje gevonden
image

Dag 4 10-06-2022 Radovljiça 185773 (0km)
Een rust dag voor ons en de honden; even bijkomen langs de riviertje.

image
image
image
image

Dag 5 11-06-2022 Radovljica, Slovenië - Veljun, Kroatië 185773 185991 (218km Tot:1463km)
Vandaag om 10:00 uur vertrokken en door Slovenië gereden. Leuke plekje gevonden voor het uitlaten van de honden (visser stekje bij het water).

image

Een mooie dag, voornamelijk kleine wegen langs veel kleine kerken door Slovenië en toen kwamen wij in Kroatië. Voor het eerst in een heel lange tijd paspoort controle bij de grens; wij waren vergeten dat het nog bestond in Europa. Even later bij de camping in Korana aangeland, alweer langs een rivier.
Jammer genoeg niet al te ver weg een stel dronken mensen die de hele avond herrie maken.
image

Dag 6 12-06-2022 Lapovac, Kroatië - Ston, Kroatië 185991 186477 (km 486 Tot:1949km)
Om 9:30 vertrokken en deze keer de snelweg gepakt om wat kilometers te maken; de drang wordt toch wat groter om Griekenland te bereiken. Even honden eten geven en uitlaten.

image

Aangeland in Ston aan de Middellandse zee, maar toch even twee keer douane controle van Kroatië naar Bosnië en Herzegovina en terug naar Kroatië. Echt prachtig om de Middellandse zee weer te zien naar 10 jaar!
image

Bij een camping aan zee aangekomen in een kleine baai, met jammer genoeg veel dag toeristen. Het is Zondag, en best wel een warme dag (rond de 30℃ met veel zon), maar helemaal aan het einde van de camping toch een geschikte rustig plekje gevonden tussen de olijfbomen.
image

Dag 7 13-06-2022 Ston, Kroatië - Albanië 186477 186966 (km 489 Tot:2438km)
Vanochtend vroeg vertrokken richting Albanië. Word een warme dag; volop zon. Bij veel landen aangekomen; eerst Bosnië en Herzegovina, vervolgens Kroatië, Montenegro en tenslotte Albanië. Vier douane controles binnen een zeer korte tijd. Op zich niet erg, maar wel tijdrovend en vervelend bij 30+ graden in de zon wachten; geen leuke bezigheid. En toen de belevenis van Albanië. Rijgedrag nog veel slechter dan in de oud Yugoslavia landen, die al heel slecht is. Dit is een land van veel extreme tegenstellingen. Een heleboel nieuwe hotels met heel dure autos voor in de de stijl van Trump, dus een uitstraling van duur, maar dan met een volledig gebrek aan smaak. Heleboel peper dure auto’s rijden rond en tankstations zowat om de kilometer, ook afvallig en verlaten tankstations. Overal afval de zien, echt overal. Dan de koeien die langs de snelweg grazen, de schapen die naar huis geleid werden langs de snelweg. Niet te vergeten de fietsers en wandelende mensen langs de snelweg. Invoegen gaat ook gewoon invoegen zonder kijken, ongeacht. Rijdend langs de weg wordt een puppy en konijntje te koop aangeboden; de man stond met de beestjes in zijn handen. Opvallend veel dode honden langs de weg; op één plek stond een ezel langs de kant van de weg en een dode hond midden op de weg. Geen 20m verder werkten twee mannen aan een hek en trokken zich niets van aan.
De wegen zijn smal en slecht, heel druk met verkeer. Er wordt vaak ingehaald, ook als het eigenlijk niet kan. Gevolg: echt heel veel gedenkhuisjes langs de kant van de weg van dodelijk ongevallen; schijnt niet door te dringen, Langs de kust in Viore op een maandag extreem druk. Ook nergens een plekje te vinden om even te stoppen om de honden even te lopen. Uiteindelijk een parkeer plekje gevonden in de bergen om 21:00 uur. Om 22:30, allemaal uitgeteld; helemaal op.

image

Bij daglicht plekje waar wij hebben overnachten in Albanië.
image

Dag 8 14-06-2022 Albanië, Noorden van Griekenland 186966 187191 (km 225 Tot:2663km)
Vroeg op en verder rijden langs de kust richting Griekenland. Douane alweer, en nu willen de Albanese douane de binnenkant van de camper zien, maar hij schrok wel van de honden. Albanië? nooit meer; vreselijk volk, vreselijk land.
Bij de Griekse douane de honden paspoorten laten zien; van Nederland was geen probleem dus doorrijden. Eindelijk in Griekenland! Wat een opluchting; weer vriendelijke en normaal rijdend mensen. Een plekje gevonden bij een meertje. Koffie en de honden even in het water, Dito natuurlijk wil niet, Boelie wel.

image
image
image

Hierna naar Ioannina gereden om even boodschappen te doen bij de Lidl. Begon een beetje te regenen. En dan naar een meer boven in de bergen rijden met een camperstop plek op circa 1350m. Via heel kleine wegen en slechte wegen; onwerkelijk groen, het lijkt net alsof wij in Zweden aan het rijden zijn.
image
image

Sneeuw in de bergen.
image

Zijn zelfs koeien met bellen aanwezig.
image

Volle maan vannacht.
image

Dag 9 15-06-2022 Noorden van Griekenland - Agios Athanasios Lamberou 186966 187368 (km 402 Tot:3065km)
Vroeg op na een relatieve koude nacht (15℃ in de camper) eerst de honden lopen en dan rijden richting Meteora op zoek naar een camping. Werkelijk prachtig omgeving; niet te geloven dat dit Griekenland is; en natuurlijk de koe op de weg die netjes aan de kant ging voor ons.
Filmpje rijden in de bergen in Griekenland (YouTube):

image

Toen zijn wij in Meteora aangeland. Prachtige rotsen met kloosters helemaal bovenop gebouwd.
image
image

Jammer genoeg nogal een toeristische trekpleister en campings druk met veel Nederlanders, dus op naar het volgende meer in de bergen.
Nog water getankt met jerrycan; in elke dorpje is wel water te vinden; net zoals schildpadden en gedenkhuisjes.
image
image

Bij een restaurant aan een meer aangekomen. Als je een maaltijd nuttigt hebben zij geen probleem om een nachtje te blijven, dus dat hebben wij gedaan. Heerlijk rustig plekje aan een meer. Heerlijk gegeten; bifteki met choriatiki salade en melzanosalata.
image
image
image
image
image

Dag 10 16-06-2022 Agios Athanasios Lamberou - Alizia 187368 187639 (km 271 Tot:3336km)
Vandaag vertrokken richting de zee; wel door de bergen van midden Griekenland, prachtig en ook hoog. Heel veel groen, bloemen, vlinders, bijen, schildpadden, vogels, koeien, schapen, geiten en jammer genoeg ook heel veel vliegen. Alleen slechte wegen met veel stenen en heel veel bochten, klimmen en dalen.

image
image
image

Dan aangeland bij een kleine (soort van) camping met restaurant aan zee. Niet al te druk maar met los lopende katten en honden; toch altijd lastig met Dito en Boelie. En dan voor het eerst de Middellandse Zee in voor Boelie en Dito

image

Honden klaar, dan wordt het tijd voor ons voor het eerst in 10 jaar, eerst Els, dan Harry met Dito.
image
image
image

Vanavond honden uitgelaten en helemaal geen problemen.

Dag 11 17-06-2022 Alizia - Kryoneri 187639 187764 (km 125 Tot:3461km)
Vandaag richting Patras; volgens Google 2,5 uur rijden. Maar ’tolwegen meden’ stond nog aan, dus kwamen we in zeer kleine een zeer slechte wegen en kwamen onze eerste slang tegen, dus maar toch stukje snelweg pakken. Rijd toch een stuk meer relaxed. Besloten om nog niet naar Patras te rijden; er zijn wat camperstops aan de overkant op het vaste land. De eerste camperstop was bij een bar/restaurant. Zoals gewoonlijk Nederlanders aanwezig, dus naar de volgende camperstop welk een stukje leeg grond is maar wel aan het water. Geen camper te zien, dus wij willen even een duikje in zee nemen. Komen drie honden aangelopen. Proberen weg te jagen maar blijven terugkomen. Dus een stukje verder op parkeren; maar ze kwamen nog steeds. Els wegjagen met een stok en stenen gooien; eindelijk dropen ze af. He he, eindelijk rust en alleen. Even later nog een camper, maar die gaat gelukkig bij de andere campers staan. nemen om af te koelen, luifel op zetten tegen de zon. En toen kwam een camper aan. Shit, daar gaat de rust. Maar die parkeert een aardig entje weg, dus geen probleem. Dan komen twee campers aan en willen vlak naast ons gaan staan. Ik maak duidelijk dat wij honden hebben en dat er nog een open veld is tussen ons en de andere camper. Naar een half uur discussie tussen elkaar gaan ze vlak naast de andere camper staan. Ongelooflijk! Even later nog een camper, maar die gaat gelukkig bij de andere campers staan. Even later hoor ik bellen rinkelen in de verte en komt dichter bij. Tot mijn verbazing komen schapen langs, met de herder in zijn auto rijdend en twee herdershonden die de schapen geleiden. Die lopen allemaal keurig voorbij; de honden zijn goed getraineerd; toen Boelie blafte, keken zij even scheef naar Boelie, maar liepen door. En natuurlijk ging Els op zoek naar mooie schelpen ;)

image
image
image
image
image
image
image

Filmpje van herder in Griekenland (YouTube):

Dag 12 18-06-2022 Kryoneri - Gialos 187764 187853 (km 89 Tot:3550km)
Vandaag naar Patras via de brug bij Rio en dan naar het huis in Patras. Wordt bewoond door een beheerder met hond, schapen en wat kippen.

image

Dan op zoek naar Denis. Denis gebeld voor het adres, maar hij klonk niet echt helder. Dan zoeken op Internet en proberen te vinden. Geen succes. Rond gevraagd, maar mensen konden alleen vertellen dat het boven het centrum van Patras ligt. Dus naar het centrum en omhoog rijden en verder vragen. Bij de tweede stop kregen wij een eindpunt op Google, dus naartoe rijden. Eindelijk gevonden. Na vragen, blijkt dat Denis inderdaad hier woont, maar ik mag hem niet zien; ik moet eerst een afspraak maken en bovendien een COVID sneltest meenemen die door een verpleegkundige afgenomen word. Dus afspraak gemaakt voor 10:00 op Zondag. Dan naar de camping in Kato Alissos waar wij 21 jaar geleden hebben gestaan met Opa en Oma. Niet veel veranderd behalve dat de bomen groter geworden zijn.
image
image
image
image
image
image
image
image

Dag 13 19-06-2022 Gialos Gialos 187853 187970 (km 117 Tot:3667km) Eerst naar Patras rijden. Het is Zondag en alles is dicht dus geen COVID test kunnen kopen. Naar de verzorgingshuis rijden om een nieuwe afspraak te maken en tevens het adres en telefoonnummer van de verzorgingshuis te krijgen dat wij telefonisch afspraken kunnen maken.

image

Dan richting Lakopetra om het stukje land te zien. Even zoeken, maar gevonden ;) (4028 m2)

image
image
image
image
image

En op te terugweg naar de camping een pita broodje gehaald voor lunch. Terug op de camping Alissos.
image

In de avond gebeld door Andreas, lang bevriend met de Feltsadas familie, met de droevige nieuws dat Denis vandaag is overleden. Hij heeft het nummer doorgeven van begrafenisondernemer en aangegeven dat alles al geregeld zou zijn.

Dag 14 20-06-2022 Gialos Gialos 187970 188025 (km 55 Tot:3722km)
Vanochtend eerst de verzorgingshuis gebeld om te weten wat er gebeurd is. Blijkt dat Denis met hart problemen kampten, maar was verder goed en mobiel. Hij was 4 dagen voor zijn overlijden gecontroleerd in het ziekenhuis en alles was goed, maar waarschijnlijk aan hartfalen is overleden. Ik zou nog een email ontvangen betreffend het afhandelen. Toen de begrafenisondernemer gebeld om te weten waar en wanneer. Later een email ontvangen met de gegevens. De begrafenis vindt plaats op dinsdag, 21 juni om 12:00 uur in de kerk Agios Spiridon in Patras vlak bij het ouderlijk huis.

Wij zijn naar Patras gegaan om eerst boodschappen te doen bij de Lidl vlak bij het ouderlijk huis; de honden in afwachting van Els

image

Nog gewacht op de email van de verzorgingshuis in Patras, maar niets.

image
image
image

Besloten om dan terug te gaan naar de camping, maar eerst langs de kerk te rijden om te zien waar de kerk was. De begrafennis was al aangekondigd.

image
image
image
image

Later een email ontvangen van de verzorgingshuis met het verzoek om een verklaring van familieband en een doodverklaring. Verder, omdat ik geen Grieks spreek, ook nog een advocaat mee moet nemen.

Dag 15 21-06-2022 Gialos Diakopto 188025 188123 (km 98 Tot:3820km)
Vandaag de dag van de begrafenis van Denis. Els had bloemen geplukt en een bouquet gemaakt voor de begrafenis.

image

Wij zijn eerst op zoek gegaan naar een ventilator voor de honden. Dat was gelukt bij een bouwmarkt. Toen naar de kerk. Lange broek en schoenen aangetrokken. Toen wij aankwamen, ongeveer een kwartier te vroeg, werden wij door de priester geboden om naar binnen te treden. Denis lag in een open kist, volledig bedekt door bloemen. Wij kregen Denis toch te zien, jammer genoeg niet levend. Zoals hij daar lag, deed hij mij weer denken aan mijn vader; de gelijkenis van de broers duidelijk te zien. Toen begon de dienst i6 t2aditioneel Grieks Orthodox m123er, De woord0 worden niet gesproken, maar half gezongen. Wij verstaan er weinig van, behalve enkele woorden. Tussen de preken, pakte de priester zijn wierookvat met belletjes en ging rook verspreiden. Nadat de preek afgelopen was, nam iedereen afscheid door een icoon te kussen en dan Denis op zijn voorhoofd. Toen volgde de condoleance ronde waarna de op kist naar buiten werd gedragen naar de open graf waarop de kist opgelegd werd. Toen volgde nog een preek van de priester waarna het gezicht van Denis werd bedekt met een satijn doek met icoon erop. Daarna werd de deksel op de kist gelegd en in de graf laten zakken. Er werd grond op gegooid en vervolgens liet iedereen een bloem laten vallen op de kist. Vervolgens ging de priester nog noedels en olijfolie strooien in de graf en kwam zo een einde aan de begrafenis. Traditioneel word na de begrafenis gezamenlijk koffie gedronken en verhalen van de overledene gedeeld. Omdat wij de honden hebben, konden wij niet hier aan meedoen.
Wij gingen terug naar de zee om te lunchen en even een uurtje te slapen om vervolgens op zoek te gaan naar een beter plek om te slapen. Er komen warme dagen aan en de camping is toch minder geschikt voor ons. Dus richting Athene naar een rustige camper stop. Die hebben wij gevonden. Wind en verkoeling ondanks de temperatuur.

image

Filmpje Dito en Boelie in de Middenlandse Zee (YouTube):
image
image
image
image

Dag 16 22-06-2022 Diakopto Diakopto 188123 188123 (km 0 Tot:3820km)
Op zoek gaan naar een advocaat en makelaar. Een advocaat reageerde. Gaat allemaal tergend langzaam if geen reactie.

Dag 17 23-06-2022 Diakopto Diakopto 188123 188123 (km 0 Tot:3820km)
Koelkast doet het niet meer en stroom opbrengst word erg mager, in ieder geval is het niet genoeg om alle zaken draaiend te houden. Komt waarschijnlijk door de hoge temperaturen want de opbrengst in Nederland was toch wel hoger.

Dag 18 24-06-2022 Diakopto Diakopto 188123 188123 (km 0 Tot:3820km)

Eindelijk met een advocaat gesproken, dat feitelijk weinig nieuws brengt behalve een bevestiging van wat wij al wisten. Die gaat contact opnemen met Kokkalis en zal een email sturen met informatie. Dit gaat allemaal even duren. Bovendien begint het steeds warmer te worden, richting de 35℃/36℃ met minder wind en drukker met dagjes mensen, honden en ja hoor, ook Nooren met twee honden en een kat aan de lijn. Gezien het gebrek aan een koelkast, drukte en steeds warmer met minder wind, wordt het moeilijk met de honden. De camping in Alissos is ook geen optie, dus besloten om richting huis te gaan.

Dag 19 25-06-2022 Diakopto Servië 188123 189000 (km 877 Tot:4697km)

Rijden noordwaarts. Alweer hetzelfde gezeik van wachten bij de douane/politie op de grenzen Noord Macedonia en Servië, met bovendien een stel honden die de camper volgen/jagen bij de grens met Servië. Op elke tankstation zijn wel een roedel honden.
Slapen op bij een tankstation met politie surveillance met zwaailichten, die trouwens op elke parkeerplaats stonden.

Dag 20 26-06-2022 Servië Oostenrijk 189000 189886 (km866 Tot:5583km)

Vroeg opstaan en rijden richting het Noorden. Dan komt de grens naar Hongarije. Je denkt dat het relatief makkelijk zou gaan omdat het een EU land betreft. Maar nee hoor, 1,5 uur in de hitte wachten terwijl alle auto’s gecontroleerd worden, inclusief de camper. Achter deur open maken en dan vragen waar de honden vandaan komen terwijl hij de honden paspoort in zijn handen heeft, en of wij sigaretten en drank smokkelen; snugger. Hongarije? Nou nooit never meer; het liefst uit de EU gooien. Na een probleem met het los raken van schokdemper rechts achter eindelijk een geciviliseerd land bereikt; wat een opluchting.

Dag 21 27-06-2022 Oostenrijk Zeist 189886 190853 (km 967 Tot:6550km)

Alweer vroeg opstaan en rijden richting het Noorden. Duitsland grens geen probleem, gewoon doorrijden en helemaal bij de Nederlandse grens. Als er geen bordje stond dat je Nederland binnenrijd, zou je het niet eens opvallen. Thuis om 20:30.

Related

Zweden 2016
·302 words·2 mins· 0 · 0
Travel Zweden
Ons eerste kennismaking met Zweden was in 2016. Hieronder foto’s van deze reis welk ons heel erg bevallen was. Eerste stop in Oeversee, Duitsland. Dan door Denemarken rijden, nagenoeg met geen stop, want de honden mogen niet op Deens grond komen, alleen transit!
Epiphone Les Paul
·386 words·2 mins· 0 · 0
Guitars Les Paul
Begin van 2022 besloten om guitaar weer te leren spelen. Ik had in de jaren seventig kort guitaar gespeeld op een acoustisch guitaar, maar niet echt doorgezet. Ik zou in de niet al te verre toekomst met pensioen gaan en, als het goed is ook reizen met de camper.